CST-Almere
Frederiek Goldewijk
T. 06 – 30585350
E. info@cst-almere.nl
Rietmeent 190
1357 CT Almere
Routeplanner
Wat is cranio sacraal therapie
De CranioSacraal therapie is ontstaan uit de Osteopathie en gaat er vanuit dat het lichaam een eenheid is.
Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) kunt u zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten en gewrichten, de spieren, de bloedvaten en zenuwen in gevouwen zitten.
Spanning en beperkingen kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld nekklachten de oorzaak van het probleem in de nek kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam.
De schedel
Al sinds mensenheugenis wordt aangenomen dat de schedel één hard bot is, waar geen beweging mogelijk is.
Begin jaren zeventig ontdekte de Amerikaanse osteopatisch arts John E. Upledger tijdens een operatie een ritmische beweging van een toen nog onbekend lichaamssysteem: het CranioSacraal systeem. Sinds die tijd is John Upledger dit verder gaan onderzoeken en gebruikte hij het ritme van dit systeem ter verbetering van lichaamsfuncties, vermindering van pijn en andere klachten.
Het CranioSacraal systeem
Het CranioSacraal systeem bestaat uit vliezen (membranen) en hersenruggenmergvloeistof (cerebrospinale vloeistof), die de hersenen en het ruggenmerg omgeven en beschermen.
Het strekt zich uit van de botten van de schedel, het aangezicht en de mond – het craniale deel – tot aan de botten van het bekken – het sacrale deel.
Het CranioSacraal ritme
Binnen het CranioSacraal systeem neemt de hoeveelheid hersenruggenmergvloeistof via een ritmische productie regelmatig toe en af, waardoor er drukverschillen ontstaan. Deze drukverschillen veroorzaken de ritmische beweging van het hersenvlies en daardoor de bewegingen van de schedelbeenderen. We noemen dit het CranioSacraal ritme, welke een ervaren therapeut overal op het lichaam kan voelen.
Het ritme geeft de therapeut informatie over het functioneren van het CranioSacraal systeem. Als dit systeem goed functioneert, heeft het een positieve invloed op de werking van de hersenen en zenuwen. Een storing binnen dit systeem kan tot een breed spectrum van klachten leiden.
Zelf genezend vermogen
Elk lichaam heeft een zelf genezend vermogen, wat heel goed zichtbaar is bij bijvoorbeeld een wondje.
Normaal gesproken zorgt het lichaam er zelf voor dat dit wondje weer heelt. Maar door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, een operatie, stress of verkeerde voeding kan het zelf genezend vermogen van het lichaam verzwakt zijn, waardoor het hulp nodig heeft om van de klachten af te komen.
Een CranioSacraal therapeut biedt deze extra hulp, waardoor het zelf genezend proces in het lichaam weer in gang wordt gezet.
De behandeling
Er zijn in principe twee behandelingsmogelijkheden.
- een tienstappenprotocol: bij iedere behandelingsstap neemt de therapeut ter plaatst spanningen in het bindweefsel waar en probeert die te ontspannen.
- Somato Emotional Release (SER): De therapeut zoekt een sterk gespannen gebied en blijft op die plek met zijn/haar handen aanwezig. Door je eigen invoelend vermogen kunnen in de loop van de tijd snelle of geleidelijke veranderingen plaatsvinden.
Misschien voel je in bepaalde gebieden warmte of kou, spanning of ontspanning of komen er herinneringen boven, die gepaard kunnen gaan met het loskomen van emoties Ook kan het zijn dat je lichaam tijdens de behandeling spontaan bepaalde houdingen aanneemt of bepaalde bewegingen uitvoert.
Er wordt aangeboden om te praten over datgene wat je waarneemt en voelt. Dit gebeurt zonder oordeel of interpretatie van de therapeut. Je bepaalt altijd zelf of je daarover wilt praten of niet.
De therapeut begeleidt je bij het onderzoeken naar de betekenis van de spanningen in je lichaam en helpt je een andere kijk op jezelf en je klachten te krijgen.