CST-Almere

  
Frederiek Goldewijk
T. 06 - 30585350
E. info@cst-almere.nl
Rietmeent 190
1357 CT Almere
Routeplanner

therapeut.png


Ken je dat van jezelf? Dat je in de ene situatie sterk en krachtig kan zijn en dat je op een ander moment jezelf klein en machteloos voelt? Of dat je het sowieso lastig vindt om “in je kracht te staan” zonder jezelf op te blazen of aan jezelf te trekken? Merk je dat je alle ellende van de wereld op je schouders neemt, je je altijd snel verantwoordelijk voelt (bijv. geen nee kunt zeggen) of snel in de clinch ligt met je baas? 
Hoe wij in de wereld staan, heeft alles te maken met onze voorgeschiedenis. De plek en rol in het gezin waarin je bent geboren, de relatie met je vader en moeder, de conclusies die je als kind hebt getrokken.....dat alles draagt bij aan hoe jij nu de verschillende rollen in je leven invulling geeft.

Bij het werken met familieopstellingen ga ik uit van de achtergronden en interventies van het systemisch werk volgens Bert Hellinger (1925). Hij heeft veel geschreven over het persoonlijk geweten en het collectief geweten. Het collectieve geweten heeft als functie het hele systeem voort te laten bestaan, en heeft daardoor voorrang op het persoonlijk geweten. In de opstellingen wordt vaak zichtbaar hoe mensen door dit collectieve geweten als het ware worden overgenomen, zonder dat ze zich daar bewust van zijn.

Hellinger ontdekte drie basisprincipes:
1. Iedereen heeft recht op een eigen plek
2. Die plek heeft een bepaalde ordening en volgorde
3. Er is een balans van geven en nemen die gerespecteerd moet worden.

- lees meer -